Doorlopend krediet afsluiten

Het omzetten van een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is een lening waarbij je in één keer of in meerdere delen tot een maximum bedrag kunt opnemen. Dit kan handig zijn wanneer je verwacht voor een periode extra geld nodig te hebben. Voor bijvoorbeeld een auto, studie of nieuwe meubels. De rente op deze krediet vorm kan flink oplopen en zorgen voor een flinke vermeerdering van je vaste lasten. Tegenwoordig kun je op verschillende manieren gemakkelijk besparen op je krediet.

Voor- en nadelen doorlopend krediet

Wanneer je een krediet afsluit, moet je goed letten op de voor- en nadelen. Een voordeel van deze krediet vorm is vooral dat je het bedrag niet in 1 keer hoeft op te nemen en dat je het afgeloste deel ook weer opnieuw kunt opnemen. Je betaalt daarnaast ook alleen rente over het opgenomen deel en niet over het gehele bedrag. Een groot nadeel van deze krediet is, dat het nooit helemaal afgelost wordt. Veel mensen vinden het makkelijk om de mogelijkheid te hebben om extra geld op te nemen. Ook weet je nooit precies hoelang je bezig bent met aflossen en kun je de rente niet van de belasting aftrekken.

Volledig afbetalen van krediet

Om je vaste lasten volledig te verlagen kun je er voor kiezen om het doorlopend krediet af te betalen en daarna op te zeggen. Je ontvangt dan een bevestiging en het overzicht van de betaalde rente over het afgelopen jaar. Mocht er nog een rente bedrag openstaan, dan wordt dit automatisch van je rekening afgeschreven.

Een doorlopend krediet oversluiten

Mocht je het bedrag niet in één keer kunnen afbetalen, dan kun je er ook voor kiezen om een doorlopend krediet over te sluiten naar een andere kredietverstrekker. Je betaalt per maand rente en aflossing. Is de rente hoog? Dan betaal je meer rente dan aflossing en doen je er dus langer over om het krediet volledig af te betalen. Is de rente laag? Dan betaal je meer aflossing dan rente en wordt de looptijd van je krediet ook korter. Omdat de rente per verstrekker verschilt, kun je vaak duizenden euro’s besparen door je krediet over te sluiten. Hierdoor wordt je krediet omgezet naar een lening met lagere rente en verlaag je dus flink je vaste lasten per maand.